Fickse erwtensoep

Voor 3 liter soep:
  • 350 ml runderboullion
  • 1 worst 250 gr
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik doperwten
  • 250 gram spliterwten
  • 250 gr spekblokjes/reepjes
  • 1-2 stronken prei
  • 1 knolselderij
  • een half bouillonblokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 4x 350 ml water

Bak de spekjes in hun eigen vet lekker bruin.
Voeg de fijn gesneden knoflook (knoflookpoeder/pasta) en de gesneden uien toe.
Weer even laten bakken. Daarna de prei (in ringen) en de knolselderij (in blokjes) erbij en even doorroeren.
Doe de runderboullion erbij en zoveel water is nog is om de runderbouillion te verdunnen 3x350 ml.
Weer even doorroeren en de spliterwten toevoegen.
De doperwten laten uitlekken en schoon spoelen. Knijp ongeveer de helft van de doperwten fijn met je handen terwijl je ze in de soep gooit.
Snijdt de worst in plakjes en voeg die toe. En doe ook de laurierblaadjes erbij.
Aanvullen met 350 ml water en eventueel een half bouillion blokje (hiervan wordt het geheel wel wat zouter).
Het eerste uur net laten koken en steeds blijven doorroeren; daarna nog minstens 2 uur laten pruttelen en af en toe doorroeren.

Kijk uit voor aanbranden/aanbakken: zo zachtjes mogelijk lekker laten worden. 

Voor het opdienen de laurierblaadjes eruit halen.

Zoals bekend, heerlijk met roggebrood en katenspek.

Arnold