Surinaamse bruine bonen met rijst
- kip (bijvoorbeeld dijfilet)
- uien
- knoflook
- tomaten
- madame jeanette
- bouillionblokje
- bruine bonen
- rijst
Trassi
- ui
- madame jeanette
- trassi
- bruine suiker
- tomaat
Kip aanbraden (bijvoorbeeld dijfilet) en uit de pan halen
In de pan gesnipperde ui aanbraden
Als het gesauteerd is knoflook meebakken (niet te lang)
Paar tomaten in blokjes erbij
Klein stukje madame jeanette erbij (let op met de hoeveelheid, dit maakt het heel heet!)
Boullioun blokje erbij of geconcentreerde boullion
Bruine bonen grote pot erbij
Kip terug erbij. Lekker sudderen. Minimaal 25 minuten. Ik doe het soms wel een dag.
Rijst koken in de rice cooker. Als de rijst klaar is zet je op de rijst wat 1 grote tomaat of 3 middelgrote tomaten. Mee laten stomen tot gaar maar niet te zacht. 5 minuutjes hooguit.
Sambal trassi:
Stop een halve gesnipperde ui, madamme jeanette, blokje trassi, bruine suiker in een vijzel. Stampen!
Tomaat erbij, stamp en roer tot saus. Naar smaak extra trassi, suiker, madame jeanette of ui toevoegen, in balans brengen
Johanna Heijdel