Surinaamse bruine bonen met rijst   

  • kip (bijvoorbeeld dijfilet)
  • uien
  • knoflook
  • tomaten
  • madame jeanette
  • bouillionblokje
  • bruine bonen
  • rijst

Trassi

  • ui
  • madame jeanette
  • trassi
  • bruine suiker
  • tomaat

 

Kip aanbraden (bijvoorbeeld dijfilet) en uit de pan halen
In de pan gesnipperde ui aanbraden 
Als het gesauteerd is knoflook meebakken (niet te lang)
Paar tomaten in blokjes erbij 
Klein stukje madame jeanette erbij (let op met de hoeveelheid, dit maakt het heel heet!)
Boullioun blokje erbij of geconcentreerde boullion  
Bruine bonen grote pot erbij  
Kip terug erbij. Lekker sudderen. Minimaal 25 minuten. Ik doe het soms wel een dag. 
 
Rijst koken in de rice cooker. Als de rijst klaar is zet je op de rijst wat 1 grote tomaat of 3 middelgrote tomaten. Mee laten stomen tot gaar maar niet te zacht. 5 minuutjes hooguit.
 
Sambal trassi:
Stop een halve gesnipperde ui, madamme jeanette, blokje trassi, bruine suiker in een vijzel. Stampen!
Tomaat erbij, stamp en roer tot saus. Naar smaak extra trassi, suiker, madame jeanette of ui toevoegen, in balans brengen

Johanna Heijdel