Daube

  • 1 kg. runderlappen
  • 75 gr.mager pekelspek
  • 2 uien
  • 2tomaten
  • 2 winterwortelen
  • 2 teentjes knoflook
  • tijm
  • peterselie
  • laurier
  • dragon
  • basilicum
  • een paar reepjes sinaasappelschil
  • 2 el. olijfolie
  • 2 dl rode wijn
  • peper en zout
  • een flink stuk spekzwoerd
  • enkele zwarte olijven
  • een mengsel van peterselie,knoflook en ansjovis

Leg op de bodem van de braadpan de helft van het spekzwoerd met de vette kant naar boven. Giet er de olijfolie open leg daarop de kleingesneden uien en wortelen.Schik hierop het in blokjes gesneden en gezouten en gepeperde vlees met er tussenin de gesneden knoflookteentjes,tijm,peterselie,laurier,dragon basilicum en de sinaasappelschilletjes.Hier boven op de in plakken gesneden tomaten leggen en alles afdekken met de rest van het spekzwoerd nu met de vette kant naar onder.
Laat het geheel nu zonder deksel 10 minuten op een zacht vuur stoven.Verwarm nu de wijn, giet er die overheen en laat dan alles met het deksel op de pan 2,5 tot 3 uur stoven.
Voeg ongeveer een kwartier voor het eind de zwarte,ontpitte,olijven toe en vlak voor het opdienen het mengsel van peterselie, knoflook en ansjovis

Heel lekker met spruiten, krulsla en krielaardappeltjes

Ad Kloet (Chef de Cuisine)